Szent Márk tér, Rialto és Sóhajok hídja, fekete gondolák, színpompás karneváli maszkok és tarka muranói üvegek. Velence jellegzetességeiről bizonyára mindenki rengetegek hallott már, ám aki ellátogat a városba időutazást tehet azokba az időkbe, amikor ez a kis város gazdagságban dúskált és óriási hatalommal bírt.

A „legfenségesebbnek” nevezett város mindenekelőtt pompás épületeivel és rengeteg műkincsével nyűgözi le a világ minden részéről érkező turistákat.

A teljes Velence (a szigetekkel együtt) lakossága 268 993 fő, ebből a történelmi városközpont, Velence lakossága 62 000 fő. Ez a világ egyetlen olyan városa, amely teljes egészében a vízre épült.

A legenda szerint Velencét 421. árpilis 25-én alapították. Ez a dátum egybeesik a város védőszentje, Szent Márk ünnepével. Velencét azok alapították, akik a szárazföldről menekülve a lagúna biztonságába húzódtak vissza. A szárazföld hiánya és a víz közelsége a lagúna lakóit tehetséges kereskedőkké nevelte. A ma ismert Velence akkor keletkezett, amikor a lakosság a Rivo Altóra (jelentése: magas zátony, a mai Rialto piac) költözött.

Velence létrejötte mind a természet, mind az ember munkájának köszönhető, ám a környezeti feltételeket a természeti tényezők alakították ki: a lagúnák és szigeteik a legutóbbi jégkorszak hatalmas folyamáradatainak és a tenger munkájának állandó összecsapásából származnak. Az Alpokból lezúduló, gleccserek által szaggatott kövek, törmelékek elérték a tengert, amit az Adria hullámai a part előtt teregettek el – így a nyílt tenger és a partok lapályaiba nyúló sekélyebb tengerrész között hosszú szigetek és nagy turzások jöttek létre. Így született meg a lagúna, mely 6–10 km szélességben ékelődik a nyílt tenger és a szárazföld közé. – Wikipedia

UNOD A FOGLALÁSOK KÁOSZÁT?

Biztonság, kényelem és megbízhatóság egy zárt körű, felelősségteljes utazási klub keretein belül:


    Valamivel 800 után hidakkal kezdték összekötni a több tucat apró kis szigetet, milliószám verték le a cölöpöket az iszapos tengerfenékbe, így hozták létre azt a 7,5 négyzetkilométeren fekvő, 3000 utcát, 100 teret, 150 csatornát és több mint 400 hidat felölelő várost, amely lényegében ma is látható. A templomtornyokból elénk táruló kilátás az érkezők számára egy csapásra világossá teszi a város elhelyezkedését és felépítését.

    Az összesen hat kerületből, úgynevezett hatodokból álló történelmi városmag előtt fekszik az a tucatnyi kis sziget, amelynek mindegyike egy-egy meghatározott szociális feladatot lát el – pl. San Michele ma is temetősziget, Murano az üvegfúvók szigete, Burano a csipkekészítő asszonyok szigete. A jelentősebb szigetekre menetrendszerűen közlekednek a vaporetto járatai.

    A Velencéhez köthető az itteni születésű Casanova, aki Európa leghíresebb szexuális szédelgőjeként vált ismertté, pedig sok más érdekesség is főződik a nevéhez: ő vezette be a lottót Franciaországban, vádolták boszorkánysággal, sikerült megszöknie a Dózse-palota börtönéből és kémkedett az inkvizíciónak is.

    www.80szazalek.hu - Velence, a lagúnák királynője