Csak néhány egyszerű paramétert kell meghatároznunk ahhoz, hogy nyaralóhelyet keresve Horvátországban megtaláljuk a nekünk megfelelő opciót. Szakértők segítenek eligazodni a kínálatban.

Az alábbiakban felsorolunk néhány gyakori szempontot, amelyekhez kérésünkre két, a térségre specializálódott utazási iroda, az Istria Tours és a Kompas képviselői társítottak horvát tengerpartokat. A lehető legevidensebb példákat sorra véve váratlan csodákba botlottunk. Miért nem ajánlott lustaságból leragadni a család generációk óta bevált partszakaszainál? Mutatjuk!

Legyen relax és csönd!

A nyugalomra vágyó utazók számára Straub Anikó, az Istria Tours munkatársa, Korčula szigete mellett tette le a voksát. A legjobbak a tenger felé néző oldal települései: Brna és Prižba. Itt mély, védett öblök, keskeny partok és kevés ház a jellemző, bár szálláshelyekben így sincs hiány.

Gregor Povalej és Fábián Szilvia a Kompastól Lošinj-t, Európa egyik legnaposabb szigetét ajánlja wellness-szállodáival együtt. Tény, hogy nem gyerekzsivajmentes övezetről van szó, de délen azért találni érintetlen partszakaszokat is. A klíma légzőszervi megbetegedések gyógyítására alkalmas, és a közelben található az Adriai Delfinprogram központja, ahol delfinterápia is elérhető.

Aztán kihagyhatatlanok a felsorolásból a világítótornyok, amelyek Isztriától Dubrovnikig sorjázva a parton – igaz, nem átlagos áron -, de valóban megadják a lehetőséget az elszigetelődésre és a teljes nyugalomra.

Kisgyerekkel, biztonságban

A kisgyerekes családok számára egybehangzó véleményeket kaptunk arról, hogy a Rab-sziget strandjai bizonyulnak a legbarátságosabb pancsolónak. Különös tekintettel a lopári részre, amely homokos, fenyőkkel árnyékolt strandjairól és a különösen sekély, Rajska plaža-ról (Paradicsom-strand) ismert. Itt még 500 méter után is gyalogosan lehet haladni a vízben.

UNOD A FOGLALÁSOK KÁOSZÁT?

Biztonság, kényelem és megbízhatóság egy zárt körű, felelősségteljes utazási klub keretein belül:


További gyerekbarát tipp a Splittől 35 kilométerre fekvő Omiš hosszan elnyúló, homokos és langyos vízű városi strandja, a Kvarner-öbölben található Crikvenica kavicsos, tiszta városi strandja, valamint a Šibenik melletti Solaris üdülőtelep.

A négycsillagos Solaris Kids Hotel Andriját a TripAdvisor 2014 legjobb családi szállodájának választotta. A tematikus gyerekszálloda mesés, színes belsőépítészeti kialakításával könnyen a család kedvence lehet. Itt még a személyzet nagy része is azzal foglalkozik, hogy a kicsiket szórakoztassa és felügyelje 0-24-ben, míg szüleik relaxálnak.

Éjszakai élet, koktélok, buli, tánc

Itt is azonos volt a szakértők első tippje: Pag-sziget, Novalja, Zrće bulistrand. A kavicsos-homokos, kék zászlós partistrand két kilométeren keresztül éjjel-nappal nyitva tartó klubokkal és bárokkal várja az elektronikus zene rajongóit. A további tippek között szerepelt Rovinj, Poreč, és szinte minden nagyobb város, pl. Zadar, Makarska, vagy Šibenik.

Búvárközpontok

A kevésbé profi búvároknak Krk szigete az ideális célpont. A haladók pedig Rovinj és Pula térségében összesen hat nagyobb hajóroncsot kereshetnek fel. Cres szigete ugyanakkor a roncsok mellett már zátonyokat és víz alatti barlangokat is kínál.

A természet közelségére vágyom!

Az extrém természeti szépség a horvát partokon gyakorlatilag állandóan karnyújtásnyira van. De akik úgy érzik, már immunissá váltak minderre, azoknak még mindig mutathat újat a Telašćica Natúrpark (Dugi Otok) függőleges, fehér, tengerbe omló sziklafala, vagy a közeli Mir (‘béke’) sóstó vakítóan kék vize kontrasztban az Adria mélykék tömegével.

Sorolni még bőven lehetne mit, úgyhogy mi most leállunk, de önök ne elégedjenek meg ennyivel. Találjanak ki a fentieken kívül bármilyen vezérfonalat a nyaraláshoz, Horvátországban biztosan lesz három-négy szimpatikus opció.

www.80szazalek.hu - Hol nyaraljon? Akár a horvát tengerparton!