Róma Olaszország fővárosa, Lazio régió központja (közigazgatásilag comune), a hajdani Római Birodalom központja. Az ország legnagyobb és legnépesebb városa 1285,3 km²-en mintegy 2,6 millió lakossal. Területébe ékelve található a Vatikán, a római katolikus egyház központja, a pápa székhelye, a világ legkisebb független állama.

Története több mint két és fél ezer évet ölel fel. A Római Királyság, a Római Köztársaság és a Római Birodalom fővárosa volt. Utóbbi Nyugat-Európa és a Földközi-tenger menti országok hatalmi központja volt az i. e. 1. századtól az i. sz. 7. századig. 2007-ben Róma volt a világon a 11. és az Európai Unióban a 3. leglátogatottabb város, továbbá a turisták legnépszerűbb olaszországi célpontja. Központját az UNESCO a Világörökség részének nyilvánította. Múzeumai és műemlékei, mint pl. a Vatikán múzeumai és a Colosseum a világ 50 leglátogatottabb turisztikai célpontjai között vannak.

Róma az a város, ahol mindenki megtalálhatja a kedvére való látványosságot vagy elfoglaltságot: számtalan műemlék, múzeum, étterem, bár, divatüzlet várja az idelátogatókat.

Róma az európai kultúra bölcsője, ahol egyszerre vannak jelen az ókor, a reneszánsz és a barokk kor építészetének és képzőművészetének remekművei. Ebben a városban bárhol is ásnak le egy építkezés során, biztosan előkerül valamilyen rendkívüli műalkotás. Az olasz főváros egyaránt vonzza a mediterrán hangulat után vágyakozókat és a gasztronómiai élvezeteket keresőket. Ráadásul a város szívében található a katolikus világ központja, a Vatikán.

Lehetetlen azonban Rómát pusztán kincsei és látnivalói alapján jellemezni. Ami Rómát igazán Rómává teszi – az őrült forgalom, a bárok körüli esti zsongás, a jól öltözött, napbarnított arcú helybéliek magabiztos mosolya –, azt csak helyben tapasztalhatjuk meg. Sosem késő nekiindulni, hiszen tudjuk, minden út…

UNOD A FOGLALÁSOK KÁOSZÁT?

Biztonság, kényelem és megbízhatóság egy zárt körű, felelősségteljes utazási klub keretein belül:


Róma legfontosabb látnivalói

A Tiberis folyó (Tevere) két partján elterülő város mértani közepe a Piazza Venezia tér, amelynek déli oldalát Róma legtöbbet vitatott épülete, a valószínűtlenül nagy méretű Viktor Emánuel-emléképület (látogatható kedd–vasárnap: 10.00–16.00, ingyenesen) foglalja el.

Az építmény közelében, Róma hét dombjának leghíresebbjén, a Capitolium dombon a gazdag ókori gyűjteménnyel rendelkező Capitoliumi Múzeumok (nyitva kedd–vasárnap: 9.00–20.00, 6,50 €) épületegyüttesét és a csodaszép, reneszánsz kori Piazza del Campidoglio teret találjuk.

Az előbbiben ókori római, görög és egyiptomi szobrok és bronztárgyak páratlan gyűjteményét, valamint 16–18. századi kárpitokat és festményeket, többek közt Caravaggio- és Tiziano-képeket láthatunk. Az utóbbiban lenyűgöző ókori márványszobrokat tekinthetünk meg.

A dombtól keletre és délre helyezkedik el Róma ókori köztere, a Forum Romanum (látogatható mindennap 9.00 órától sötétedésig, Forum: ingyenes, Palatinus: 14,20 € – a jegy a Colosseumba is érvényes), a monumentális Colosseum, valamint a Palatinus domb gondosan feltárt ókori templomokkal, oszlopfőkkel és középületek maradványaival teli romkertje.

A Piazza Veneziából északi irányba kiinduló Via del Corso sugárút mentén sorakoznak Róma legelegánsabb üzletei. Az út a Piazza del Popolo térbe torkollik, amelynek szomszédságából, a Pincio-domb parkjából pazar kilátás nyílik a városra. Az úttól keletre eső városrészben találjuk Róma két népszerű látnivalóját, a Trevi-kutat, valamint a megfáradt turisták kedvenc pihenőhelyét, a Spanyol lépcsőt.

A Via del Corso nyugati oldalán elterülő Navona városrész központja a hosszúkás Piazza Navona tér, amely impozáns épületeivel és barokk szökőkútjaival ejti ámulatba az odalátogatókat. Környékén számtalan érdekes templom és palota látható, egyebek mellett a város legjobb állapotban fennmaradt római kori épülete, a Pantheon (látogatható hétfő–szombat: 8.30–19.30, vasárnap: 9.00–18.00, ingyenesen). Róma mindennapi életéből valósághű ízelítőt leginkább kissé délebbre, a Campo de’ Fiori vásártéren kaphatunk.

Északra, a Tiberis túlsó partján, az Angyal híd lábánál az Angyalvár fogad. Innen a Mussolini idejében épült, nagyszabású Via della Conciliazione sugárút vezet a Vatikánba (a Vatikáni Múzeum nyitva hétfő–szombat: 9.00–18.00, 14 €), a Szent Péter-bazilikához (látogatható mindennap, április–szeptember: 7.00–19.00, október–március: 7.00–18.30, ingyenes; kupola mindennap, április–szeptember: 8.00–18.00, október–március: 8.00–17.00, 7 €, belépés csak fedett vállal és térddel).

Szintén a Tiberis folyó bal partján, de a központtól délre terül el a Trastevere városrész, a római művész- és bohémvilág központja. A negyed kissé kiesik a hagyományos látnivalókat kereső utazók látószögéből, noha számtalan hangulatos kávézóval és étteremmel büszkélkedhet.

www.80szazalek.hu - Róma, az örök város